Descobrint una gran ciutat


sábado, 19 de noviembre de 2011

El periodista Joan Maragall reneix de la mà de Patricia Gabancho

L'escriptora llegeix de la seva
obra Desperts entre adormits

L’escriptora va inaugurar aquesta edició d’un cicle de conferències centrat en el periodisme i la literatura amb la faceta més periodística del barceloní. Tot això ho va fer amb la lectura de diversos fragments de la seva mateixa obra Desperts entre adormits, que recull una sèrie de crítiques i altres del propi Maragall sobre els diversos fets que li va tocar viure.

L’Òmnium Cultural de Mataró va iniciar el XVII cicle de conferències “Llegir la literatura”. Aquest programa va iniciar-se amb la visita de la periodista Patricia Gabancho, que va portar al públic l’obra periodística de Joan Maragall “en homenatge als 150 anys del seu naixement i als 100 anys de la seva mort”. A més a més, va destacar el fet que Joan Maragall fos més conegut com a poeta - va recomanar El Comte Arnau i Serrallonga - que com a periodista. “La seva obra periodística va ser i és poc llegida”, va reconèixer.

L’escriptora argentina va posar cara i ulls al periodisme gairebé desconegut de Joan Maragall i caracteritzat “amb l’entusiasme amb el qual va expressar els seus textos”. D’aquesta manera, aquesta part de la seva obra es va centrar en fets culturals, el mal que van fer en la societat fets com la Setmana Tràgica i, sobretot, dels obstacles amb els quals es va trobar el catalanisme. En referència a aquest darrer tema, Patricia va afirmar que “si és actual Maragall, és perquè avui dia es tracten els mateixos temes” i, en aquest àmbit, “no hem avançat gaire”.

Patricia Gabancho parla dels textos
de Joan Maragall
A més a més, la periodista va destacar la importància del fet que a l’escriptor barceloní li hagués tocat viure en una època de canvis. Així doncs, “el canvi de segle, el Modernisme, el creixement de la ciutat de Barcelona i el naixement del catalanisme polític” van ser els principals fets que van marcar la vida d’un home que “tenia molt clar que volia ser poeta”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario